włoskie jedzenie w Krakowie

Najlepszą wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki bez zarzutu połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu profesjonalne? Zwykle jest tak, że najporządniej dopasować wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest mnóstwo różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, ale także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość dobrze z serem, w takim razie zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu dobrego jako o okazji do tego, by spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *